Ráspi Borászat
Ráspiról, a borászról számtalan legenda kering. Állítólag ért a növények és a madarak nyelvén. Nevet ad a szőlőfürtöknek, simogatja, becézi őket.
Borász családba született, gyermekkorától látta a borkészítés minden folyamatát.
A bor számára műalkotás, ahol a természetnek nagyobb szerep jut, mint az embernek. A cél, hogy a lehető legkevesebb külső beavatkozással készüljön, segédanyagok, fajélesztők nélkül.
Csak 40-100 éves tőkékről szüretel, a 21 hektár szőlő hetven különféle helyrajzi számon szerepel, mert a környék legöregebb szőlőit vásárolta össze.
Némelyik gyökér 20-25 méter mélyen is utat talál a meszes-köves talajban. Borai ezért minerálisak, “sűrű szövésűek” és hosszú életűek. A drasztikus hozamkorlátozás híve: hektáronként tízszer kevesebbet szüretel, mint mások.